31. října 2020

Satan je mistr převleků a válečných lstí


Satanova lest v podobě opotřebovaných pytlů, starých měchů na víno, opotřebované obuvi, opotřebovaných šatů a plesnivého chleba ve spojení s "přijatelnými" lstivými slovy Giveónských vykonala to, co nemohly vykonat zdi Jericha. Satanových lstí je třeba se obávat více, než jeho síly.

A co Jóšua učinil Jeríchu a Aji, uslyšeli obyvatelé Giveónu, a ti se zase zachovali LSTIVĚ; odebrali se totiž a připravili se jakoby na cestu a vzali na své osly opotřebované pytle a měchy na víno, opotřebované a potrhané a svazované, a na své nohy opotřebované a záplatované sandály a na sebe opotřebované šatstvo, a všechen chléb jejich stravy byl vyschlý, rozdrobený. (Jozue 9,3-5 PSP)


D.„stal se drobty“, n. podle jiných „skvrnami“ (příbuzný výraz je v Gn 30:32), tj. „byl plesnivý“.


I řekli k Jóšuovi: MY JSME TVOJI NEVOLNÍCI. A Jóšua k nim řekl: Kdo jste vy a odkud přicházíte? I řekli k němu: TVOJI NEVOLNÍCI PŘIŠLI Z VELMI DALEKÉ ZEMĚ PRO JMÉNO HOSPODINA, tvého Boha, neboť jsme uslyšeli zvěst o něm a o všem, co učinil v Egyptě ...

... I VZALI TI MUŽI Z JEJICH STRAVY, ALE NEOTÁZALI SE ÚST HOSPODINOVÝCH; a Jóšua s nimi sjednal pokoj a uzavřel vzhledem k nim smlouvu o ponechání jich naživu, již jim náčelníci shromáždění přísahou stvrdili. (Jozue 9,8-15 PSP)

Plesnivý chleba světa
vs nebeská manna co se nezkazí


A v šestý den se stalo, že nasbírali dvojnásobek chleba, dva ómery na jednoho; a všichni náčelníci shromáždění přišli a podali zprávu Mojžíšovi, i řekl k nim: To je, co promluvil Hospodin: Zítra bude odpočívání svaté soboty Hospodinu. Co chcete péci, pečte, a co chcete vařit, vařte, a všechen přebytek si uložte k uchování do jitra. I uložili si jej do jitra podle toho, co Mojžíš rozkázal, A NEZASMRÁDL ANI SE V NĚM NEVYSKYTLI ČERVI. (Exodus 16,22-24 PSP)


Ten chléb života jsem já
- vaši otcové se v pustině napojídali many a pomřeli, toto je chléb, jenž sestupuje z nebe, aby z něho někdo pojedl a neumřel. Ten živý chléb, jenž sestupuje z nebe, jsem já; pojí-li kdo z tohoto chleba, bude žít navždy. Nadto je však chlebem, jejž dám já, mé maso, jež já dám za život světa. (Jan 6,48-51 PSP)
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat