10. března 2017

Držte čistotu Písma Svatého


Přál bych si, aby zkoumání Písma Svatého nebylo jen pasivním čtením jednotlivých knih a veršů, ale abychom přijímali Boží Slovo v duchu slov Pána Ježíše Krista z Janova evangelia (Jan 8:31-32) skrze Ducha Svatého.

Ježíš říkal židům, kteří mu uvěřili: „Zůstanete-li v mém slovu, jste opravdu mými učedníky. Poznáte pravdu a pravda vás vysvobodí.“ (Jan 8:31-32)
Co znamená výrok: zůstanete-li v mém slovu? To znamená, že ze vší síly a ze vší znalosti budeme podrobovat veškeré náboženské učení, které je nám předkládáno kritice Božího Slova. Ať se jedná o tištěnou literaturu, nebo internetové kázání, či jiné učení, které nám předkládají různé sekty nebo církve, vždy bychom se měli obracet na Bibli a znovu ověřovat zda to co se nám předkládá je Boží Slovo, nebo nějaké jiné lidské učení, protože zabývat se jiným učením, než učením Ježíše Krista, je naprosto zbytečné a zcestné. Z toho vyplývá, že bychom neměli přijímat žádné jiné učení, kromě učení Ježíše Krista.
Amen, amen, pravím vám, že kdo slyší mé slovo a věří tomu, kdo mne poslal, má věčný život a nejde na soud, ale přešel ze smrti do života. (Jan 5:24)
Dále Pán Ježíš říká: "Jste opravdu mými učedníky." Jsme opravdu Jeho učedníky? Hlásáme pravdu tak, jak nám ji dal ve svém Slově? Snažíme se přesvědčovat o této pravdě spolu bratry, kteří ještě nemají k Božímu Slovu, tak vřelý vztah. Říkáme těm, kteří nepovažují Boží Slovo za jediný zdroj na cestě k Bohu, že klamou sami sebe a vcházejí na širokou cestu?
Dále Pán Ježíš říká: "poznáte pravdu" Pravda je vlastně poznání Božího Slova a jeho respektování. Neustupovat z Božího Slova a nedovolit ho rozmělňovat různými lidskými učeními a filozofiemi. Oběť Bohu je zkroušený duch. Bože, ty nepohrdneš zkroušeným a pokořeným srdcem.
Ježíš mu řekl: Já jsem ta Cesta, Pravda i Život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14:6)
Pán Ježíš Kristus říká: "pravda z vás udělá lidi svobodné." Co to znamená? Přísným respektováním Božího Slova jsme vlastně osvobozeni od všeho, co nám člověk během staletí "namíchal" do Boží pravdy. Taková lidská podání přidaná k Božímu Slovu nesmíme respektovat. Osvoboďme se od různých obrázků, amuletů, řetízků, tzv. svatých kamenů, od modlářství, od lidské filozofie a podobně, nic z toho nás nepřivede ke spáse. Pokorná modlitba, vyznání hříchů, prosba o odpuštění před samotným Bohem, to je ta správná cesta. Tak jako David ve svém žalmu, neboť Boží slovo je schopné rozsoudit myšlenky a postoje srdce. Slova apoštola Pavla, která adresoval Timoteovi, platí také pro nás všechny v současnosti: Zapřísahám tě před Bohem a Kristem Ježíšem, který bude soudit živé i mrtvé, a při jeho zjevení a jeho kralování: Hlásej slovo, přicházej s ním vhod či nevhod, usvědčuj, domlouvej, napomínej se vší trpělivostí a s vyučováním. Neboť přijde doba, kdy lidé nesnesou zdravé učení, nýbrž si podle vlastních žádostí budou shromažďovat učitele, aby jim říkali, co je jim příjemné; odvrátí sluch od pravdy a obrátí se k bájím. Ty však buď ve všem střízlivý, snášej útrapy, konej dílo evangelisty, naplň svou službu. (2. Timoteovi 4:1-5)
Pamatujte, že veškeré Písmo je vdechnuté Bohem a je užitečné k učení, k usvědčování, k napravování, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl takový, jaký má být, důkladně vystrojený ke každému dobrému skutku. (2. Timoteovi 3:16-17) V prvním Janově listu čtvrté kapitole čteme: Milovaní, nevěřte každému duchu, ale zkoumejte duchy, jsou-li z Boha; neboť do světa vyšlo mnoho falešných proroků. (1. Janův 4:1)
Neboť Boží slovo je živé, činné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až do rozdělení duše a ducha, kloubů a morku a je schopné rozsoudit myšlenky a postoje srdce. (Židům. 4:12)
Dále v 2 Korintským: Neboť takoví lidé jsou falešní apoštolové, lstiví pracovníci, kteří se přestrojují za apoštoly Kristovy. A ne divu; vždyť sám Satan se přestrojuje za anděla světla. Není to tedy nic zvláštního, když se i jeho služebníci přestrojují za služebníky spravedlnosti; jejich konec bude podle jejich skutků. (2. Korintským 11:13-15)
Dále v 2. Petrův: V lidu se však také objevovali falešní proroci, jako i mezi vámi budou lživí učitelé, kteří budou tajně zavádět zhoubná kacířství a Panovníka, který je vykoupil, budou zapírat. Tím na sebe uvedou rychlou záhubu. A mnozí budou následovat jejich bezuzdnosti a cesta pravdy bude kvůli nim v opovržení. Z hrabivosti budou z vás těžit podvodnými slovy. Ale jejich odsouzení odedávna nezahálí a jejich zhouba nespí. Neboť Bůh neušetřil ani anděly, kteří zhřešili, ale svrhl je do temných jeskyní Tartaru a vydal je, aby byli střeženi k soudu. (2. Petrův 2:1-4)

A na závěr jedno varování: Dávejte si pozor, ať vás někdo neodvede jako zajatce skrze filozofii -- prázdný svod podle lidské tradice, podle živlů světa, a ne podle Krista. (Kolosským 2:8)




Žádné komentáře:

Okomentovat