21. ledna 2019

Žalmy popisující Milénium

Bůh je naším útočištěm i silou, velkou pomocí, kterou nacházíme v souženích. Proto se nebudeme bát, i kdyby se převrátila země a hory se zřítily do mořských hlubin, byť by jeho vody burácely a pěnily, byť by se hory pro jeho zpupnost třásly. Sela. Řeka svým proudem oblažuje Boží město, svaté příbytky Nejvyššího. Bůh je uprostřed něj, nezhroutí se. Bůh mu přijde na pomoc hned za rozbřesku. Národy hlučí, království se otřásají. Vydá svůj hlas a země se rozplývá. Hospodin zástupů je s námi, nepřístupným hradem je nám Bůh Jákobův. Sela. Pojďte a pohleďte na Hospodinovy skutky, jakou hroznou spoušť udělal na zemi. Činí přítrž bojům až do končin země, láme luky a přesekává kopí, vozy pálí ohněm. Přestaňte! Uznejte, že já jsem Bůh, vyvýšený nad národy, vyvýšený nad zemí! Hospodin zástupů je s námi, nepřístupným hradem je nám Bůh Jákobův. Sela. (Žalm 46)

Všechny národy, tleskejte v dlaně, hlaholte Bohu s hlasitým jásotem! Vždyť Hospodin je Nejvyšší, je hrůzu vzbuzující král, veliký nad celou zemí! Podrobuje nám národy, podrobuje národy pod naše nohy. Vybral pro nás naše dědictví -- pýchu Jákoba, kterého miloval. Sela. Vystoupil Bůh za radostného křiku, vystoupil Hospodin za zvuku beraních rohů. Zpívejte žalmy Bohu, pějte, pějte našemu králi, zpívejte žalmy, neboť Bůh je králem celé země, zpívejte žalmy s porozuměním. Bůh kraluje nad národy, Bůh sedí na svém svatém trůnu. Přední muži národů se připojili k lidu Boha Abrahamova. Vždyť Bohu náleží štíty země -- je velmi vyvýšený. (Žalm 47)


Veliký je Hospodin, nejvýš chvályhodný -- ve městě našeho Boha, na své svaté hoře. Krásně vyvýšená, radost celé země je hora Sijón -- nejzazší sever, město velkého krále. Bůh je v jeho palácích; je znám jako nepřístupný hrad. Hle, králové se smluvili, společně přitáhli, spatřili to a užasli, zděsili se a v hrůze se rozprchli. Zachvátilo je tam chvění, bolesti jako rodičku. Východním větrem jsi roztřískal taršíšské lodě. To, co jsme slýchali, to jsme viděli ve městě Hospodina zástupů, ve městě našeho Boha. Bůh je upevňuje navěky. Sela. Bože, uprostřed tvého chrámu rozvažujeme o tvém milosrdenství. Jak tvé jméno, tak tvá chvála sahá až do končin země. Tvá pravice je plná spravedlnosti. Nad tvými soudy se raduje hora Sijón, jásají nad nimi judské dcery. Obejděte Sijón, projděte kolem něj, spočtěte jeho věže. Všimněte si pozorně jeho valů, projděte jeho paláce, abyste o tom vyprávěli budoucím pokolením. Protože tento Bůh je naším Bohem navěky a navždy; on nás povede proti smrti. (Žalm 48)

Žádné komentáře:

Okomentovat