5. února 2019

Blázen si v srdci říká: Bůh (ELOHIM) není

Blázen si v srdci říká: Bůh (ELOHIM) není.

Žalm 14 a žalm 53 jsou si na první pohled velmi podobné, hlavní rozdíl mezi 14 žalmem a 53 žalmem je v použitém božím jménu, zatímco ve 14 žalmu bylo čtyřikrát použito boží jméno JHVH a třikrát boží jméno ELOHIM, tak v 53 žalmu bylo sedmkrát použito boží jméno ELOHIM - Bůh Stvořitel. Oba žalmy v podstatě popisují dnešní dobu "Bůh není" v obou žalmech je kladen důraz na boží jméno ELOHIM - Bůh stvořitel, neboť dnešní doba se vyznačuje ateismem, který říká "Bůh není" a s pomocí evoluce je tu snaha vytěsnit Boha jako Stvořitele.
 
ŽALM 14
Pro vedoucího chval. Davidův žalm. Blázen si v srdci říká: Bůh (ELOHIM) není. Lidé jednají zvráceně, páchají ohavné činy. Není, kdo by činil dobro. Hospodin (JHVH) shlíží z nebes na lidské syny, aby viděl, zda je někdo rozumný, zda někdo hledá Boha (ELOHIM). Všichni se společně odvrátili a jsou zvrácení. Není, kdo by činil dobro, není ani jednoho. Opravdu tomu nerozumí nikdo z činitelů nepravosti, kteří pojídají můj lid, jako by jedli chléb, a kteří k Hospodinu (JHVH) nevolají? Jednou se budou třást strachem, neboť Bůh (ELOHIM) je s pokolením spravedlivých. Radu chudého zesměšňujete, avšak Hospodin (JHVH) je jeho útočiště. Kéž by byla Izraeli dána spása ze Sijónu! Až Hospodin (JHVH) změní úděl svého lidu, bude Jákob jásat, Izrael se bude radovat!

ŽALM 53

Pro vedoucího chval -- na machalat. Davidův žalm k meditaci. Blázen si v srdci říká: Bůh (ELOHIM) není. Lidé jednají zvráceně, páchají špatnosti. Není, kdo by činil dobro. Bůh (ELOHIM) shlíží z nebes na lidské syny, aby viděl, zda je někdo rozumný, zda někdo hledá Boha (ELOHIM). Všichni společně odpadli, jsou zvrácení. Není, kdo by činil dobro, není ani jednoho. Opravdu tomu nerozumějí činitelé nepravosti, kteří pojídají můj lid, jako by jedli chléb, a kteří k Bohu (ELOHIM) nevolají? Jednou se budou třást strachem, jaký ještě nebyl. Vždyť Bůh (ELOHIM) rozmetal kosti těch, kdo tě obléhali. Zahanbils je, neboť Bůh (ELOHIM) je zavrhl. Kéž by byla Izraeli dána ze Sijónu spása! Až Bůh (ELOHIM) změní úděl svého lidu, bude Jákob jásat, Izrael se bude radovat.
 

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat