9. listopadu 2020

Nelze sloužit Bohu i MAMONU

Nelze sloužit dvěma pánům (bohům), Bohu i MAMONU. 
 
Slovo MAMON (řecky: μαμωνᾶς) můžeme najít celkem na čtyřech místech Písma (Matouš 6,24; Lukáš 16,9.11.13).
 
Slovo MAMON (hebrejsky: מָמוֹן) znamená „bohatství, majetek, peníze“.

Slovo MANON je odvozeno z hebrejského slovesného kořene, jenž označuje „to, v co člověk doufá, čemu věří, nač spoléhá“, v českém jazyce se používá pro označení touhy po majetku nebo bohatství.
 
 
V období středověku byl MAMON personifikován jako démon chamtivosti a touhy po bohatství, dále byl také personifikován jako jeden ze sedmi princů pekla. Slovo μαμμωνᾷ (řecky) označuje syrské božstvo, proto bůh bohatství MAMON.

Pojďme se podívat na jednotlivé texty Písma obsahující slovo MAMON.

Nikdo nemůže být nevolníkem dvěma pánům; buď totiž bude jednoho nenávidět a druhého milovat, nebo se jednoho přidrží a druhým pohrdne. Nemůžete být nevolníky Bohu i MAMONU. Pro tuto příčinu vám pravím: Nestarejte se o své žití, čeho se najíte a čeho se napijete, ani o své tělo, čím se odějete; není žití více než strava a tělo než oděv? Zahleďte se na ptáky nebes, že nesejí, aniž žnou, aniž sklízejí do sýpek, a váš nebeský Otec je živí; nejste vy mnohem výtečnější než oni? A kdo z vás může svou starostlivostí přidat k svému vzrůstu jeden loket? A co se staráte o oděv? Všimněte si pozorně lilií na poli, jak rostou: nelopotí se, aniž předou, pravím vám však, že se ani Šalomoun ve vší své slávě tak neoblékal jako jedna z nich. Jestliže však Bůh takto přistrojuje trávu na poli, jež dnes je a zítra se hází do kamen, nepřistrojí mnohem spíše vás, malověrní? Nestarejte se tedy a neříkejte: Čeho se máme najíst? nebo: Čeho se máme napít? nebo: Co si máme obléci? Vždyť po všech těchto věcech se pídí národy; váš nebeský Otec přece ví, že veškeré tyto věci potřebujete. Usilujte však nejprve o Boží království a jeho spravedlnost a tyto všechny věci vám budou přidány. Nestarejte se tedy o zítřek, neboť zítřek se bude o sebe starat sám; den má dost na svém zlu. (Matouš 6,24-34 PSP)
 
 
A já vám pravím: Čiňte si z MAMONU nespravedlivosti přátele, abyste, až ho bude ubývat, byli přijat do těch věčných stanů. Kdo je věren v nejmenším, je věren i v mnohém, a kdo je nespravedliv v nejmenším, je nespravedliv i v mnohém; jestliže jste se tedy neukázali věrnými v MAMONU nespravedlivém, kdo vám svěří to, co je pravé? A jestliže jste se neukázali věrnými v tom, co patří druhému, kdo vám dá to, co je vaše? Žádný čeledín nemůže být nevolníkem dvěma pánům; buď totiž bude jednoho nenávidět a druhého milovat, nebo se jednoho přidrží a druhým pohrdne. Nemůžete být nevolníky Bohu i MAMONU. (Lukáš 16,9-13 PSP) 
 
A Bůh vyslovil všechna tato slova výrokem: Tvým Bohem jsem já, יהוה, jenž jsem tě vyvedl ze země Egypta, z domu nevolníků; nesmíš mít přede mnou dalších bohů. Nesmíš si zhotovit sochu ani žádné zobrazení toho, co je v nebesích shora, ani co je na zemi zespod, ani co je ve vodách zespod vůči zemi; nesmíš se jim klanět a nesmíš jim sloužit, neboť já, יהוה, tvůj Bůh, jsem BŮH žárlivý, navštěvující nepravost otců na dětech, na třetím a na čtvrtém pokolení mezi nenávidícími mě a prokazující laskavost tisícům mezi milujícími mě a mezi zachovávajícími mé rozkazy. (Exodus 20,1‭-‬6 PSP)
 
Z  výše uvedených textů plyne poučení, že i MANON (bohatství, majetek, peníze) může být dobrý sluha, ale jistě je špatný pán.
 

 




Žádné komentáře:

Okomentovat