3. listopadu 2020

Přinést do domu ohavnost znamená stát se něčím, jako je ona

Přinést do domu ohavnost znamená stát se něčím, jako je ona. Jak vážné varování pro dnešní dobu! 

Rozumíme tomu plně? Člověk, který přinesl do svého domu ohavnost, stává se zlořečením jako je ona! (5. kniha Mojžíšova 7,25-26)

Sochy jejich bohů budete pálit ohněm; nesmíš být chtivý stříbra ani zlata na nich a brát si je, abys jím nebyl sváděn, neboť to je ošklivostí יהוה, tvému Bohu, a ošklivost nesmíš vnášet do svého domu, neboť by ses stal odevzdaným stejně jako ono; budeš se ho veskrze štítit a budeš si je veskrze ošklivit, neboť ono je odevzdané. (PSP) 

Tesané modly jejich bohů spalte ohněm. Nedychti po stříbru a zlatu, které je na nich, a neber si ho, jinak se na něj chytíš. Je to ohavností pro יהוה, tvého Boha. Nevnášej do svého domu žádnou ohavnost, ať se nedostaneš pod klatbu jako ona. Naprosto si to oškliv a zcela tím opovrhuj, vždyť je to pod klatbou. (ČSP) 

Ryté bohy jejich ohněm popálíš; nepožádáš stříbra a zlata, kteréž jest na nich, aniž ho sobě vezmeš, aby nebylo tobě osídlem, nebo ohavnost jest יהוה Bohu tvému. Aniž vneseš ohavnosti do domu svého, abys nebyl proklatý, jako i ona; všelijak v ohyzdnosti a v ohavnosti budeš míti ji, nebo proklatá jest. (BKR) 

Sochy jejich bohů spal. Nesmíš zatoužit po stříbru ani zlatu, které je na nich. Neber si je, abys neupadl do léčky. Pro יהוה, tvého Boha, je to ohavnost! Nesmíš si tu ohavnost přinést domů, jinak propadneš klatbě jako ona. Budeš se jí štítit a pokládat ji za hnusnou ohavnost, neboť propadla klatbě. (B21) 

Jejich řezby spal; nebaž po stříbře a zlatě, z nichžto jsou zhotoveny, a nic si z toho neber, aby ti to nebylo na zkázu, protože je to ohavností יהוה, Bohu tvému. Nezanášej z modly nic do příbytku svého, abys nebyl proklet jako jest ona. Jako neřád měj ji v ošklivosti a jako bláto a kal ať se ti hnusí, neboť je stižena klatbou. (Jan Hejčl 1930)

Podoby jejich bohů spálíte v ohni, nesmíš však zatoužit po stříbře nebo po zlatě z nich a nezmocníš se ho, abys pak proto nezahynul! Ohavnost je to pro Jahveho, tvého boha. Nevneseš žádnou oplzlou modlu v svůj dům, aby ses nestal prokletým, jako je ona! Budeš je mít v opovržení, budeš se jich přímo děsit! Proklety jsou. (Vladimír Šrámek 1947)

Žádné komentáře:

Okomentovat