19. dubna 2020

Bat-šeba femme fatale krále Davida

Žádost očí a touha těla počne vždy hřích. Král David prodléval (lenost / zahálka) v Jeruzalémě v době kdy obvykle králové vycházeli do válek (boje) a nebylo to poprvé, obvykle poslal velitele armády a své hrdiny, ale sám nevycházel jakoby trochu zpohodlněl, navíc stále zvyšoval počet svých mnoha žen (manželek), takže byl ve špatném postavení jak fyzicky, tak duchovně.

I stalo se na přelomu roku, v době, kdy králové táhnou do boje, že David poslal Jóaba a s ním své otroky i celý Izrael, aby ničili syny Amónovy a oblehli Rabu. Ale David zůstal v Jeruzalémě. Navečer se stalo, že David vstal z postele a procházel se na střeše královského paláce. Ze střechy uviděl ženu, jak se umývá. Byla to žena velmi hezkého vzhledu. David poslal posla poptat se na tu ženu. Posel řekl: To je přece Bat-šeba, dcera Elíamova, žena Chetejce Urijáše. David poslal posly a nechal ji přivést. Když k němu přišla, spal s ní; právě se očistila od své nečistoty. Pak se vrátila domů. Ta žena otěhotněla a dala Davidovi oznámit: Jsem těhotná. (2. Samuelova 11, 1-5)


Vina padá jistě na Davida (muže, krále, vládce), na druhou stranu je celkem zarážející chování Bat-šeby, neboť se někde veřejně odhalovala, se vším souhlasila, ničemu nebránila, klidně se s ním vyspala, což může z určitého pohledu vypadat jako plán svést krále Davida a mít s ním dítě, čímž se dostat do jeho přízně.
Na druhou stranu David z vyvýšeného místa mohl vidět více než chtěl a kdo by odporoval králi, navíc bylo k večeru a  padala tma. 
 
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat