9. dubna 2017

Duchovní boj a Boží zbroj

Bible říká, že se v nebi vzbouřil jeden anděl, kterému bylo svěřeno vysoké místo u Božího trůnu – Lucifer, to je „nositel světla“ a strhl třetinu andělů na svoji stranu. Po pádu prvních lidí byli svrženi na Zemi a přebývají tu s námi, neustále se nás snaží vést ke hříchu a neposlušnosti Božího zákona. 

Ten starý had z Edenu je otcem všech lží - Ten, který má znalosti všech tajemství - "A veliký drak, ten dávný had, zvaný ďábel a satan, který sváděl celý svět, byl svržen na zem a s ním i jeho andělé." (Zjevení 12:9) 

Cílem padlých andělů (démonů) je zničit lidskou duši a dostat člověka do ohnivého jezera, kde skončí jak oni, tak satan. Satan, ani démoni nemají co ztratit, moc dobře vědí, že budou nenávratně zničeni. 

A není divu; vždyť sám Satan se přestrojuje za anděla světla. Není to tedy nic zvláštního, když se i jeho služebníci přestrojují za služebníky spravedlnosti; jejich konec bude podle jejich skutků. (2 Korintským 11:14-15)


Bible říká že tu s námi žijí padlé duchovní bytosti – padlý andělé (démoni) s velkou mocí a jediná obrana proti nim je živá víra v Ježíše Krista.


Ty věříš, že je jeden Bůh. Dobře činíš. Také démoni tomu věří, avšak chvějí se. (Jakubův 2:19)


Ježíš je nejlepším vzorem a příkladem toho, jak přistupovat k duchovnímu boji. Ježíš se vypořádal s útoky satana, když byl pokoušen na poušti, každému útoku a pokušení čelil slovy „Je psáno“, protože věděl, že Boží Slovo je tou nejmocnější zbraní proti satanovým útokům a pokušením. Pokud sám Ježíš používal Boží Slovo, aby odrazil satanovy útoky a pokušení, tak to stejné by jsme měli činit i my, neboť nám Ježíš tímto dal jasný návod, jak v takových situacích postupovat. 



Neboť ačkoli žijeme v těle, nebojujeme podle těla. Zbraně našeho boje nejsou tělesné, ale mají od Boha sílu bořit opevnění; boříme rozumování a každou povýšenost, která se pozvedá proti poznání Boha. Uvádíme do zajetí každou myšlenku, aby byla poslušna Krista. (Korintským 10:3-5)

Satan a jeho andělé jsou silou, se kterou budeš bojovat každý den Neboj se jich. „Hospodin tě chrání ode všeho zlého.“(Žalm 121:7) Neumožňuj jim přístup „a nedopřejte místa ďáblu“ (Efezským 4:27) Nejlepší způsob, jak zlomit špatné návyky, je nahradit je dobrými. Nejlepší způsob, jak porazit satana, je učinit Ježíše Krista Pánem svého života.

Závěrem, posilněte se v Pánu a v jeho nesmírné moci. Oblečte si celou Boží zbroj, abyste se mohli postavit ďáblovým úkladům. Náš zápas totiž není proti krvi a tělu, ale proti vládám, mocnostem a světovládcům přítomné temnoty, proti duchovním silám zla v nebeských sférách. (Efeským 6:10 -12)

Závěrem si tedy řekněme, co je klíčem k úspěšnému duchovnímu boji. Za prvé, je to spolehnutí se Boží moc a sílu, ne na vlastní moc a sílu, se satanem a démony, není možné bojovat ve vlastní síle, ale pouze v moci a síle Ježíše Krista. Za druhé, satana napomínáme jménem Ježíše Krista, ne vlastním jménem. Za třetí, chráníme se plnou Boží zbrojí. Za čtvrté, boj vedeme mečem Ducha – Božím Slovem. 

Proto vezměte na sebe celou Boží zbroj, abyste se mohli v den zlý vzepřít, všechno vykonat a zůstat stát. Stůjte tedy opásáni na bedrech pravdou, oblečeni v pancíř spravedlnosti, nohy obuté v připravenosti k službě evangelia pokoje; k tomu všemu vezměte štít víry, jímž budete moci uhasit všechny hořící šípy toho Zlého. A vezměte přilbu záchrany a meč Ducha, jímž je Boží slovo. Každou modlitbou a prosbou se v každý čas modlete duchem a k tomu bděte s veškerou vytrvalostí a prosbou za všechny svaté. (Efezským 6:13-18) 

Hle, dal jsem vám pravomoc šlapat po hadech a štírech, i nad veškerou silou Nepřítele, a naprosto nic vám neublíží. (Lukáš 10:19)








Žádné komentáře:

Okomentovat